Geef je een werknemer bij ontslag een vergoeding, dan heeft hij een keuze wat hij daarmee gaat doen. Hij kan de vergoeding direct laten uitbetalen of de ontslagvergoeding onderbrengen bij een stamrecht-bv, een bank, een beleggingsinstelling of een verzekeraar. Op dit moment geldt voor dat laatste nog een fiscaal gunstige regeling, maar dat gaat veranderen.
Voordeel stamrecht
Kiest een werknemer ervoor om de ontslagvergoeding onder te brengen bij een stamrecht-bv, een bank, een beleggingsinstelling of een verzekeraar, dan hoeft hij daar niet direct belasting over te betalen.
De werknemer betaalt dan pas belasting op het moment van de uitkering van het stamrecht. Het voordeel hiervan is dat de werknemer de belastingheffing uitstelt en niet in één keer belasting betaalt over de gehele vergoeding.
Er gelden echter wel strenge eisen als de werknemer gebruik wil maken van deze zogenoemde stamrechtvrijstelling. Wil de werknemer de ontslagvergoeding onderbrengen bij een stamrecht-bv, dan gelden de volgende voorwaarden:
1) Het moet gaan om een vergoeding die het loon compenseert dat een werknemer bij voortzetting van de dienstbetrekking tot aan het reguliere einde daarvan zou krijgen. De uitkering moet namelijk ter vervanging zijn van gederfd of te derven loon.
2) Het moet gaan om een erkende instelling zoals bij een stamrecht-bv.
3) Je moet als werkgever de ontslagvergoeding rechtstreeks storten op de rekening van de stamrecht-bv.
4) De werknemer krijgt de uitkering in de vorm van periodieke uitkeringen.
5) Er geldt een minimale looptijd voor de uitkeringen.
6) De afspraken zijn vastgelegd in een stamrechtovereenkomst.
Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden over deze strenge vereisten. Je kunt de Belastingdienst ook vooraf goedkeuring vragen over de toepassing van de stamrechtvrijstelling. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de voorwaarden.
Afschaffing vrijstelling
Deze vrijstelling geldt echter nog tot het einde van het jaar. Per 1 januari 2014 geldt deze vrijstelling niet meer voor nieuwe stamrechten.
Krijgt de werknemer een ontslagvergoeding, dan moet hij dus direct afrekenen. Het kabinet wil daarnaast mensen met bestaande stamrechten prikkelen om de aanspraak in één keer op te nemen. Laat de werknemer het stamrecht in één keer uitkeren, dan zal er slechts 80 procent van de uitkering in de heffing van de inkomstenbelasting worden betrokken.
De werknemer kan er uiteraard ook voor kiezen om de regeling te laten doorlopen en de stamrechtvrijstelling te blijven gebruiken. Voor de uitkering geldt dan wel het normale tarief in de loonbelasting en de inkomstenbelasting.
Belastingtip: Dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal
Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl